Een gezond en evenwichtig
voedingspatroon
met Greenway  

A little plant-based goes a long way. Het is één van de lijfspreuken van Greenway, want een plant-based voedingspatroon heeft natuurlijk talloze voordelen, zowel op korte als op lange termijn. Naast erg goed voor onze planeet, is de plant-based family van Greenway ook erg gezond. Het bewijs? De vergelijkende studie van Evelien Mertens, onderzoeker voedings- en dieetkunde aan Eramushogeschool Brussel, wetenschappelijk medewerker aan de VUB en zelfstandig diëtist.

In het onderzoek werden de plantaardige alternatieven van Greenway vergeleken met hun vleesvarianten. De Greenway Burger kreeg een gewone vleeshamburger als tegenstander, waar de Greenway Chipolata met twee verschillende chipolata’s (varken/gemengd) vergeleken werd. Het Greenway Gehakt werd eveneens getoetst aan de hand van twee vleesalternatieven (varken-kalf/varken).

Een van de belangrijkste pijlers is natuurlijk de energetische waarde of het aantal calorieën dat er per 100 g in het product vervat zit. Uit het onderzoek bleek dat de Greenway-producten een gelijkwaardige of zelfs lagere caloriewaarde tellen dan de dierlijke varianten. De Greenway Burger bevat zo’n 185 kcal per 100 g, waar een klassieke vleeshamburger er 294 telt. Met 222 kcal en 229 kcal scoren de Greenway Chipolata en het Greenway Gehakt licht beter dan de vleesalternatieven (245 resp. 289 kcal).

Ook wat betreft de eiwitten scoort de plant-based family van Greenway erg goed: de producten bevatten ongeveer evenveel eiwitten als hun dierlijke variant. Daardoor kwalificeren ze zich als een prima eiwitbron. Wat betreft de hoeveelheid vetten (incl. verzadigde vetten) scoren de producten van Greenway dan weer heel wat beter: minder totale vetten én minder verzadigde vetten. Ter vergelijking: het Greenway Gehakt bevat per 100 g 15 g vetten, waarvan 5,4 g verzadigde vetten. Gemengd gehakt daarentegen bevat op 100 g zo’n 24,5 g vetten, waarvan 8,9 g verzadigde vetten. Wat betreft het natriumgehalte blijken de verschillende alternatieven aan elkaar gewaagd.

Last but not least werden ook de koolhydraten en suikers vergeleken. In tegenstelling tot de dierlijke varianten, bevatten Greenway-producten wél koolhydraten, waarvan quasi geen suikers. Doordat ze 100% plantaardig zijn bevatten de producten ook nog eens ± 7 g voedingsvezels per 100 g. Tot slot werd er aan de Greenway-producten ook nog ijzer en vitamine B12 toegevoegd, een waardevolle aanvulling.

“Qua voedingswaarde moeten de Greenway producten zeker niet onderdoen voor dierlijke varianten. Integendeel zelfs, want ze bevatten ongeveer evenveel eiwitten maar bevatten over het algemeen wel minder verzadigde vetten. Tevens bevatten ze ook nog goede koolhydraten en vezels, wat voordelig is voor de gezondheid.”

– Evelien Mertens, onafhankelijk onderzoeker voedings- en dieetkunde (Erasmushogeschool Brussel), wetenschappelijk medewerker VUB, zelfstandig diëtiste. 

Het onderzoek van Evelien Mertens concludeert dat de Greenway-producten dankzij hun voedingswaarden perfect passen binnen een gezond voedingspatroon. Zowel op het vlak van energie als eiwitgehalte en vetgehalte, zit het evenwicht erg goed. Heeft u nog vragen over het onderzoek of de samenstelling van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op via info@greenway.be.

nl_BEDutch