HOE GREENWAY
DE EERSTE CO2-NEUTRALE
BURGER OP DE BELGISCHE
MARKT BRACHT

Het klimaat verandert aanzienlijk, de opwarming van de aarde staat hoog op de politieke agenda en we proberen met z’n allen klimaatvriendelijker door het leven te gaan. Bij Greenway zijn we ervan overtuigd dat ze allemaal climate changers kunnen worden. Met onze plant-based producten proberen dan ook zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de meat free keuken. Zonder vlees dus, en met de Greenway Burger nu ook zonder CO2-uitstoot. Hoe wij een burger maken die niet enkel 94% klimaatvriendelijker is dan een vleesburger, maar ook geen enkele CO2-impact heeft? Lees snel verder.

“Door te doen wat mogelijk is, maken we het onmogelijke waar”

– Cedric Hanet, partner Greenway

Het productieproces
Wie gewassen teelt, een machine inschakelt en een product transporteert, verbruikt natuurlijk energie en stoot hierbij ook wel wat C02 uit. Een onvermijdelijk gevolg van elke productie op kleine én grote schaal. Uiteraard doen we er bij Greenway alles aan om die uitstoot beperkt te houden: locale productie, weinig verspilling, doordachte partnerships… We schaven voortdurend ons productieproces bij opdat onze impact op het klimaat kleiner zou zijn. De uitstoot die eigen is aan de productie, en dus niet gereduceerd kán worden, compenseren we aan de hand van Carbon Credits.

 

Concrete compensatie van de restuitstoot
“Carbon Credits?”, horen we jullie al denken. Deze vage term kan je vrij vertalen als ‘koolstoftegoed’. Het principe erachter is eigenlijk vrij eenvoudig: je kan Carbon Credits inzetten om je broeikasgasuitstoot te compenseren. Er zijn heel wat verschillende manieren om deze Carbon Credits te verdienen. Bij Greenway kozen we via CO2logic voor een project in het West-Afrikaanse Ghana waarbij we de uitstoot compenseren met klimaatvriendelijkere kookvuren.

Door het gebrek aan betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen wordt er in Ghana voornamelijk gekookt op houtskoolvuren en dat is allesbehalve klimaatvriendelijk. Het hout is echter niet hernieuwbaar en de verbranding zorgt voor heel wat broeikasgassen. Door via The Gyapa Improved Cook-stoves climate project de inefficiënte, vervuilende vuren te vervangen door moderne, efficiëntere vuren compenseren we de restuitstoot van de Greenway Burger.

 

The future is now
Greenway zet érg stevig in op klimaatvriendelijk produceren. Dat we daar dan ook nog eens een grote maatschappelijke bijdrage mee leveren, is natuurlijk mooi meegenomen. Wilt u ook klimaatvriendelijker leven? Koop dan eens een Greenway Burger, plant-based and full of taste! Daarenboven helpt u met uw aankoop heel wat gezinnen in Ghana.

De bijkomende voordelen voor het Ghanese volk en maatschappij:

Betere luchtkwaliteit binnenshuis en in de regio: de nieuwe vuren zijn efficiënter en creëren minder rook.

Lagere brandstofkosten: aangezien er heel wat minder houtskool gekocht moet worden, besparen de Ghanese families een aanzienlijke kost.

Minder broeikasgassen: hoe minder brandstof, hoe minder uitstoot. Jaarlijks zou het project tot wel 592.090 ton minder CO2 uitstoten.

Minder ontbossing en meer biodiversiteit dankzij de dalende vraag naar houtskool.

Lokale bevolking staat in de voor de productie, distributie en verkoop.

Dankzij de lagere brandstofkost kunnen de gezinnen hun geld anders investeren en verhogen zij hun bestaanszekerheid.

nl_BEDutch
en_GBEnglish fr_BEFrench nl_BEDutch