Van dierenliefhebber tot klimaatactivist: Greenway-partner Cédric Hanet

Dat het team van Greenway vol goede energie en positive vibes zit, dat is meer dan duidelijk. Maar wie zijn de mensen achter het merk? En waarom kiezen zij ervoor om zich zo in te zetten voor het klimaat? Wij vroegen Greenway-partner Cédric Hanet naar zijn drijfveren, doelstellingen en visie.

Dag Cédric, we zullen maar direct met de deur in huis vallen. Vanwaar komt jouw voorliefde voor onze planeet?

Cédric Hanet: ‘mijn vader was een groot paardenliefhebber. Al op jonge leeftijd sloeg die passie ook over op mij. Ik heb mijn jeugd grotendeels buiten doorgebracht tussen de dieren. Als kleine jongen was ik er mij natuurlijk niet bewust van hoe groot de uitdagingen waren op klimatologisch vlak. Dat bewustzijn groeide pas tijdens mijn universitaire opleiding, waar ik het vak duurzame ontwikkeling volgde.

Dus dat vak heeft eigenlijk jouw carrièrepad bepaald?

Klopt. Nadat mijn ogen geopend werden tijdens dat vak besloot ik om verder onderzoek te voeren naar internationaal klimaatbeleid voor mijn thesis. Tijdens het onderzoek en het bijhorende schrijfproces kwam ik tot het besluit dat de klimaatverandering toch wel de grootste uitdaging van onze tijd is. Het complexe hieraan is dat het een erg traag en redelijk onzichtbaar probleem is, althans nu nog. Om het probleem aan te pakken, is er dan ook nog eens een wereldwijde aanpak nodig, iets wat het nóg complexer maakt. Toch heb ik op dat moment voor mezelf besloten om er alles aan te doen om een deel van de oplossing te worden, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Je deed ook een opleiding bij Al Gore, de Amerikaanse politicus en Nobelprijswinnaar die klimaatverandering hoog op de wereldagenda plaatste…

Net op het moment dat ik me voor mijn thesis aan het verdiepen was in klimaatverandering, kwam de documentaire ‘An inconvenient truth’ uit. Ik was enorm geïntrigeerd en besloot naar de Verenigde Staten te trekken om daar een opleiding te volgen bij Al Gore. Je moet weten dat dit een periode was waarin mensen helemaal nog niet doorhadden dat klimaatverandering een écht probleem is, en dat het niet enkel ons, maar ook en vooral de volgende generaties zal treffen. Na mijn opleiding heb ik dus ook heel wat lezingen gegeven om die boodschap te verspreiden. Er is natuurlijk nog een enorm verschil tussen bewustzijn en effectief in actie schieten. Veel mensen zijn bang voor de kostprijs van een degelijk klimaatbeleid en de vele voordelen – ook op economisch vlak – worden te weinig benadrukt.

Hoe heb jij je leven ‘klimaatvriendelijk’ ingericht?

Ik heb voor mijzelf een aantal keuzes gemaakt die in het begin wat moeilijk leken, maar snel een gewoonte werden. Zo ben ik vegetariër, neem ik vaak de trein, rijd ik met een plooifiets en heb ik een elektrische wagen. Op dit moment bouwen mijn vrouw Soline en ik bovendien een energieneutrale woning. Ik heb het geluk dat zij op dezelfde golflengte zit als ik wat betreft levenskeuzes. Het probleem van veel activisten is dat ze – met de beste bedoelingen – vaak al snel moraliserend overkomen, wat volgens mij contraproductief is. Mij valt het vooral op dat we als mens eigenlijk best veerkrachtig zijn, kijk maar naar de aanpassingen die vereist waren om de coronacrisis het hoofd te bieden. Mijn geloof in de wetenschap en de vooruitgang is erg groot.


Boekentip van Cédric
Drawdown van Paul Hawken,
een allesomvattende bestseller over klimaatbeleid

Wat kunnen we zélf ondernemen voor het klimaat?

Ik denk dat alle experts het erover eens zijn dat je als individu de grootse impact hebt, en dat daar niet eens zo’n grote inspanning tegenover staat. Zo kan je bijvoorbeeld een enorme impact hebben door plantaardig te eten. Iedere kleine stap in die richting is een goede stap, al is het maar één dag per week. Hierbij is het belangrijk dat je niet te hard bent voor jezelf, want dan voelt je inzet als iets negatiefs. We hebben geen kleine groep perfecte klimaatactivisten nodig, maar een grote groep imperfecte.

Wat is voor jou het meest trotse moment van je carrière?

Dat moet de lancering van de Greenway Burger zijn. Dat was echt een fantastisch moment voor zowel Paul als mezelf, en voor het volledige Greenway-team natuurlijk. Het is een product dat tot de verbeelding spreekt en dat een grote groep mensen heeft kunnen verleiden om meer plantaardig te eten.

Heb je ook guilty pleasures die niet zo eco-friendly zijn?

Mijn vrouw en ik proberen elk jaar één grote reis te maken. Nieuwe culturen opsnuiven, nieuwe mensen leren kennen, dat is wat we graag doen.

nl_BEDutch