Waarom 2020 het jaar van
het plant-based dieet wordt

Foodtrends volgen elkaar jaar na jaar op. In 2018 gingen we allemaal aan de granola en kozen we steevast voor foodsharing. 2019 werd dan weer het jaar van duurzamer en lokaal eten. Wordt 2020 hét jaar dat plant-based food z’n weg vindt naar het hart, én de eettafel, van het gemiddelde huishouden? Als het van Greenway afhangt wel.

Van de biowinkel naar de supermarkt
Waar veggie en vegan vroeger steevast als geitenwollensok bestempeld werd, zijn er alsmaar meer gezinnen die plant-based alternatieven op het menu plaatsen. Een veggie kebab of 100% plantaardige burger schrikt velen niet meer af, integendeel. De oorzaak van deze booming food trend? Een soort van hernieuwd bewustzijn over eten, voedingswaarden en de industrie die schuilt achter de bevoorrading van onze supermarkten.

De voorbije jaren werden er al heel wat mythes over voeding ontkracht. Zo werd er onlangs in de filmdocumentaire The Game Changers (2019) nog maar eens benadrukt dat topsporters – of professioneel bankhangers – geen vlees nodig hebben, in tegenstelling tot wat vroeger altijd beweerd werd. Wél is het zo dat je vooral nood hebt aan een evenwichtig voedingspatroon. En daar hoeft niet per se vlees bij te zijn. Vraag het maar eens aan Arnold Schwarzenegger, Novak Djokovic of Lewis Hamilton, drie erg bekende en sportieve veganisten. De tijd van ‘echte mannen eten vlees’ lijkt vervlogen en kikkererwten, rode bieten en vezelrijke groenten doen hun intrede.

Het verhaal achter het bord
Naast de bewustwording over de voedingswaarden, gaan (vooral) de jongere generaties – starters en jonge gezinnen – op zoek naar de herkomst van hun voeding. Het besef dat dieren ook voelen, is voor veel mensen al een afdoende reden om op een plant-based dieet over te gaan. Reken hierbij ook nog eens de impact van de vleesindustrie op Moeder Aarde in tijden van klimaatmarsen en het is niet verwonderlijk dat een plantaardig voedingspatroon dit jaar, en ook de komende jaren, een groot aantal extra volgers zal vergaren.

Yes way, Greenway!
Al van bij de oprichting van Greenway, ondertussen zo’n 23 jaar geleden, zet Greenway zich in de markt als een veggie en vegan pionier. Door voortdurend op zoek te gaan naar de ultieme combo tussen optimale voedingswaarden en verrassende smaken, komt Greenway tegemoet aan de verwachtingen van moderne consument. Daarnaast zet Greenway ook steevast in op ecologische en duurzame productie in eigen land om zo het transport en CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Lekker en gezond feel good food? Green is the way to go!

5 tips om de overstap naar plant-based te maken

  1. Gun jezelf tijd Vegan worden doe je meestal niet van de ene dag op de andere. Het is een proces dat voor de ene persoon al gemakkelijker gaat dan voor de andere. Rome is ook niet in één dag gebouwd toch?
  2. Maak het niet te moeilijk Natuurlijk geloven we dat je helemaal zelf de lekkerste falafelballetjes maakt, maar om de overgang te versoepelen is het helemaal oké om de falafel van Greenway in huis te halen.
  3. Wees niet te streng Per ongeluk wat honing bij de thee gedaan of een gebakje gekocht waarin ei verwerkt zat? Geniet ervan of geef het aan iemand anders. Weggooien is zonde.
  4. Proef alles Plant-based kent een heuse opmars, en dus valt er in de meeste supermarkten heel wat te ontdekken. Je zal misschien niet alles lekker vinden, maar je kan wel alles proeven.
  5. Betrek het hele gezin Zijn balletjes in tomatensaus een van de favoriete gerechten van je zoon of dochter? Make it plant-based! Wedden dat ’t smaakt?

Greenway Burger wint Belgian Vegan Awards
Dat 2019 hét jaar van de plantaardige burgers was, bewees de bekroning tot Product van het Jaar door De Standaard al. De Greenway Burger werd daarbovenop nog ’s als beste product verkozen op de Belgian Vegan Awards!

nl_BEDutch