What’s next?
De toekomst van plant-based
volgens de consument

Alsmaar meer consumenten eten wekelijks of zelfs dagelijks plant-based. De trend naar een vleesloos dieet wint al jaren aan populariteit en heel wat mensen noemen zichzelf tegenwoordig flexitariër. Waar er vroeger wel al ’s gelachen werd met het geitenwollensokkengehalte van een ecologisch verantwoord en diervriendelijk dieet, zwichten tegenwoordig zelfs de grootste vleesliefhebbers voor een flexi lifestyle.
Consumentenonderzoeksbureau Mintel publiceerde onlangs een rapport over de verwachtingen van de consument m.b.t. plant-based producten. Een rapport met waardevolle informatie, en dat wilden we bij Greenway niet voor ons houden.

Step up your game

Het onderzoek betreft een kwantitatief en kwalitatief onderzoek dat aan de hand van enquêtes in Europese landen (bv. Spanje, Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken…) nagaat wat de next steps zijn voor de producenten van plant-based producten. Wat verwacht de consument? Hoe kan de markt hieraan tegemoetkomen? Op welke vlakken is er nog ruimte voor verbetering? Uit het onderzoek blijkt vooral dat de plant-based markt nog steeds een enorm groeipotentieel heeft. Het komt er volgens de Europese consument wel op aan om innovatief te zijn.

Waar het aanbod veggie en vegan vroeger soms wat verstopt werd in de supermarkt, neemt de plant-based rayon vandaag een pertinente plaats in. Het aantal flexi’s groeit nog elke dag, en dus moet het aanbod volgens de consument ook groeien. Dat kan, zo blijkt uit het onderzoek, enkel door correcte, lekkere producten te ontwikkelen die enerzijds alle nodige voedingsstoffen bevatten, maar anderzijds ook niet overprocessed zijn, want ook transparantie blijkt voor heel wat consumenten belangrijk te zijn. Ze willen weten wat er in hun plant-based burger zit, en verkiezen een korte ingrediëntenlijst boven een langere.

Consumer awareness (consumentenbewustzijn) is big. De media en wetenschap tonen aan dat een plantaardig dieet niet enkel een positief effect heeft op het lichaam, maar ook op het milieu, en dus ontstaat er een stroom aan eco dieters, ofwel mensen die niet per se plant-based gaan eten, maar wel hun duit in het zakje willen doen om de planeet te beschermen door anders te gaan eten.

Zij kiezen dan voor lokale, al dan niet plantaardige, producten die duurzaam geproduceerd zijn. Raar maar waar blijkt de interesse van de consument om hybride producten (bv. melk die 50% plantaardig, 50% dierlijk is) op te nemen in hun voedingspatroon erg groot. Deze blended products zijn in België nog niet zo populair, maar kunnen dat dus wel worden.

Hoe Greenway vandaag en morgen tegemoetkomt aan de verwachtingen

Om zowel vegans als flexi’s te overtuigen, ontwikkelt Greenway naast de innovatieve plant-based producten ook plant-based vlees. Dit zijn producten die wel lijken op vlees, en er ook wel wat naar smaken, maar natuurlijk 100% plantaardig zijn. Op die manier bieden we een herkenbaar product aan dat in geen tijd opgenomen kan worden in het dagelijkse voedingspatroon, want je vervangt je gewone gehakt bijvoorbeeld door het plant-based Greenway Gehakt.

Aan de ontwikkeling van een nieuw product gaat er bij Greenway steeds heel wat onderzoek vooraf, zowel bij de foodservice als bij de consument. Zo proberen we bij Greenway altijd aan co-creatie te doen. We vragen de consument (of foodservice-klant) wat hij verwacht en proberen hier zoveel mogelijk op in te spelen. Na de ontwikkeling is er ook altijd plaats voor een ruime testfase waarin we de producten laten proeven aan een testpubliek in onze restaurants.

Daarnaast zetten we bij Greenway stevig in op duurzaamheid en gezondheid. Door te kiezen voor doordachte, gezonde basisingrediënten en een lokaal productieproces, doen we niet enkel goed voor de consument, maar ook voor Moeder Natuur. Zo is de volledige Plant-based Family van Greenway (de Burger, de Chipolata en het Gehakt) zelfs CO2-neutraal.

Wil je het volledige onderzoek lezen?

nl_BEDutch